Blafband hond

Werkt een (anti-) blafband voor honden?

Blijft jouw hond maar blaffen en word je er zelf gek van? Of klagen je buren over overlast door jouw trouwe vriend? Begrijpelijk dat je dit vervelend vindt en op zoek gaat naar een oplossing. Op internet zie je vaak een blafband voor honden voorbij komen als dé oplossing tegen het overmatig blaffen. Maar is dat ook echt een goede oplossing? In deze blog ontdek je wat de oorzaken en gevolgen van blaffen kunnen zijn en wat de invloed van een blafband hierop kan zijn.

Oorzaken van blaffen

Waarom blaft een hond? Als hij zou miauwen, zou het een kat zijn… Alle gekheid op een stokje, maar blaffen “afleren” is nooit een optie. Het is namelijk een belangrijke manier van communiceren voor honden. Afleren zou zijn alsof wij nooit meer zouden mogen praten.

Alleen als een hond om de haverklap blaft, dan kan dat wel degelijk als storend worden ervaren. Niet alleen door jezelf, maar ook door je omgeving. Denk aan klagende buren bijvoorbeeld. Af en toe een blaf is prima; het herhaaldelijk, overmatig blaffen is vaak het probleem.  

Een hond kan om verschillende redenen blaffen. Bijvoorbeeld omdat er iemand in zijn territorium komt en hij die “indringer” op afstand wil houden. Of omdat de hond angst ervaart tijdens het alleen thuis zijn. Dit gaat dan vaak gepaard met piepen en janken. Ook kan een hond blaffen om jouw aandacht te krijgen omdat hij iets wil (naar buiten, eten, aandacht). Maar een hond kan ook blaffen tijdens het spelen of in stressvolle situaties. En zo zijn er nog 101 andere oorzaken.

Blafband voor honden

Het internet staat vol met allerlei soorten blafbanden, waaronder de zogenoemde diervriendelijke varianten. Een (anti-) blafband is echter een vorm van symptoombestrijding. Je kijkt namelijk niet naar de onderliggende reden waarom jouw hond blaft. Misschien is hij wel bang tijdens het alleen thuis zijn. Hoe vervelend is het dan als hij daar bovenop ook nog eens met de nare sensatie van de blafband moet dealen?

Gevolgen van een blafband

Daarnaast kan een blafband het gedrag op korte termijn misschien enigszins verminderen, maar de kans is groot dat het gedrag op lange termijn juist zal verergeren. Met een blafband doe je namelijk niks aan de onderliggende emotie, zoals angst, onzekerheid of agressie. Dat betekent echter niet dat emoties of probleemgedrag opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Was het maar zo gemakkelijk! Je hebt kans dat jouw hond dit gevoel dan op andere manieren gaat uiten. Denk hierbij aan slopen of omgerichte agressie.

Ook lang niet alle honden leggen de connectie dat hun blafgedrag leidt tot het activeren van de blafband. En soms is de motivatie om te blaffen zó hoog, dat honden gewoon door de blafband heen blaffen. Het enige wat je dan bereikt is een naar gevoel voor jouw viervoeter, wat hem misschien zelfs wel angstig of gestrest maakt.

En hoe dan verder? Oplossingen bij overmatig blaffen

Ook al worden sommige blafbanden “diervriendelijk” genoemd, ik zou nooit adviseren om een blafband in te zetten zonder eerst een gecertificeerde gedragstherapeut te raadplegen. Overmatig blafgedrag vraagt namelijk om professionele hulp voor een goede diagnose en passende oplossingen.

Op zoek naar professionele hulp? Vraag hier of via onderstaande button een gratis spargesprek aan. In een half uur tijd bespreken we dan het probleem en wat voor oplossingen er mogelijk zijn. Heeft jouw hond bijvoorbeeld verlatingsangst, dan is het belangrijk om stap voor stap te werken aan het alleen thuis zijn. Of als het blaffen wordt veroorzaakt door territoriaal gedrag, dan kunnen we werken aan het creëren van nieuwe associaties met bezoek en/of voorbijgangers. Zodat zowel jij als jouw hond weer meer ontspannen door het leven kunnen gaan!

Hondengedragstherapeut Zoeterwoude

Hee, ik ben Ilse

Ilse van Egmond van Dogtalent helpt hondeneigenaren bij gedragsproblemen zoals angst, onrust en stress. De focus ligt op samen ontspannen voor meer plezier in jouw leven en dat van jouw hond.

Hoeveel stress ervaren jij en jouw hond?
meer blogs
Scroll naar boven