Vuurwerkangst is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. En zeg nou zelf, zo gek is dat niet toch? Wij kunnen al schrikken van de onverwachtse harde knallen en het vuurwerk dat om je oren vliegt, laat staan onze honden die géén idee hebben wat er aan de hand is. In deze blog lees je wat je kunt doen als jouw hond bang is voor vuurwerk.
Desensitisatie
We kunnen helaas niet voorkomen dat onze honden worden blootgesteld aan vuurwerk. Daarom is het belangrijk om ze te laten wennen aan de knallen. Dit noem je ‘desensitisatie’, oftewel het ongevoeliger maken voor vuurwerk.
Hoe doe je dit? Gebruik een opname met vuurwerkgeluiden (te vinden op YouTube of koop online een speciale vuurwerk-cd). Zet dit aan op een dusdanig laag geluidsniveau waarbij jouw hond nog niet angstig of onrustig reageert. Als dit goed gaat, kun je het geluidsniveau stap voor stap opbouwen. Neem hier echt de tijd voor en smeer het opbouwen uit over dagen, zelfs weken. Liever te langzaam dan dat jouw hond weer een negatieve ervaring met vuurwerk opdoet.
Herconditioneren
Desensitisatie, dus het stap voor stap blootstellen aan de geluiden, is vaak niet genoeg om vuurwerkangst te verminderen. Het is namelijk ook belangrijk om vuurwerk te koppelen aan iets leuks. De hond associeert vuurwerk(geluiden) nu nog met angst, maar we willen die associatie ombuigen naar iets positiefs. Elke keer als de hond vuurwerk hoort, krijgt hij een super lekker voertje of speel je met zijn favoriete speeltje. De nieuwe koppeling wordt dan: Vuurwerk = feest!
Hoe doe je dit? Zet opnieuw de vuurwerkgeluiden op. Elke keer als je een knal hoort, geef je jouw hond direct een voertje/speel je met hem. Oefen elke dag maximaal 5 minuten.
Een veilige ruimte
Angstige honden willen vaak vluchten naar een veilige plek. Help je hond; creëer een veilige ruimte in huis waar hij altijd naartoe kan. In deze ruimte kun je bijvoorbeeld een fijne mand, een kleedje, een speeltje en een lekker kauwbot leggen. Het kan ook prettig zijn voor je hond om de gordijnen te sluiten en een muziekje op te zetten.
Hulp van een gedragstherapeut voor honden
Vuurwerkangst is een complex probleem. Begeleiding van een gecertificeerd gedragstherapeut voor honden is daarom vaak noodzakelijk voor een goed resultaat. De hondengedragstherapeut kan een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Op zoek naar begeleiding bij vuurwerkangst? Kijk dan ook eens naar mijn hybride begeleiding (mix van persoonlijke en online begeleiding).
Supplementen & medicatie bij vuurwerkangst
Alleen een dierenarts mag medicatie voor vuurwerkangst uitschrijven, vaak in overleg met de gedragstherapeut voor honden. Bij heftige angst kan medicatie nodig zijn als aanvulling op therapie.
In andere gevallen kunnen supplementen of homeopathische middelen een fijne aanvulling zijn op training en gedragstherapie om vuurwerkangst te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn Bach Bloesem, Zylkene, Telizen en Adaptil.
Hondenmassage kalmeert vuurwerkangst
Bij angst draait het zenuwstelsel overuren. De hond is continu alert en klaar om te vluchten. Dit zorgt voor een onbalans in het zenuwstelsel, waardoor de hond te weinig tot rust komt. Dit kan allerlei lichamelijke en gedragsmatige gevolgen hebben, zoals gespannen spieren, verminderde doorbloeding, onrust, overmatig blaffen, angst of zelfs agressie. Hondenmassage is een geweldige manier om die onbalans te herstellen. Een ontspanningsmassage zorgt voor rust in lichaam en geest. Niet alleen bij de hond, maar ook bij de masseur / de eigenaar. Win-win dus! Wil je jouw hond leren masseren? Volg de cursus hondenmassage!
Vuurwerkangst is een lastig probleem, maar met geduld, begeleiding en liefde kun je jouw hond hierdoorheen helpen. Benieuwd hoe ik jullie hierin kan helpen? Plan dan een gratis spargesprek.