Vakantie met hond

Op vakantie met je hond – minder stress voor hond én baas

Bij het plannen van een vakantie komen bij hondeneigenaren ook meteen allerlei extra vragen omhoog: Gaan jullie met de hond op vakantie? En gaan jullie dan op vakantie in Nederland, naar buurland Duitsland of toch liever nog ietsjes verder met de auto of het vliegtuig? Of kun je jouw hond beter naar een hondenpension brengen of een oppas voor hem regelen? In deze blog lees je tips om de vakantie zo ontspannen mogelijk te maken voor jouw hond én voor jezelf.

Met of zonder hond op vakantie?

Als je met jouw hond op vakantie wilt, vraag je dan eerst af of het type vakantie waar je naar kijkt bij jouw hond past. Misschien wil je graag met de auto naar Oostenrijk, maar wordt jouw hond na een autorit van een half uur al wagenziek. Of wil jij dolgraag lange wandelingen maken in de bergen in Duitsland of Oostenrijk, maar is dat eigenlijk te veel voor jouw senior hond.

Ook is het goed om je af te vragen hoe goed jouw hond tegen veranderingen in zijn omgeving kan. Vindt hij dat geen probleem of blijft hij liever in zijn eigen vertrouwde omgeving? Gaat hij graag mee op stap of raakt hij gestrest door te veel prikkels? Denk ook aan de fysieke gezondheid van jouw hond. Kan hij het bijvoorbeeld aan om mee te gaan naar een warm land?

TIP: Check altijd wat de regels in het land van bestemming (én de landen waar je doorheen reist) zijn wat betreft het reizen met honden. Zo is het met bepaalde hondenrassen verboden om bepaalde landen in te reizen.

Vakantie met hond

Als je hebt besloten om jouw hond mee te nemen op vakantie, dan start de zoektocht naar een geschikte bestemming en een vakantieverblijf waar huisdieren zijn toegestaan. Een vakantiehuis met een omheinde tuin kan fijn zijn voor jouw hond én voor jezelf, aangezien hij dan ontspannen binnen en buiten los kan lopen.

Neem wat speeltjes en kleedjes van thuis mee, zodat jouw hond zich sneller thuis zal voelen op de vakantiebestemming. Laat je hond de eerste dagen rustig wennen voordat je hem eventueel (kort) alleen laat of plan uitjes die geschikt zijn voor het hele gezin, dus ook voor de hond. Wandelingen in de natuur werken voor veel honden en hun baasjes ontspannend.

Auto of vliegtuig?

Twijfel je of je jouw hond mee kunt nemen in de auto? Verplaats je dan echt even goed in jouw eigen hond. Hoe vindt hij korte autoritten? En gaat hij weleens mee bij lange(re) autoritten? Vindt hij autorijden nog wat spannend? Dan kan het handig zijn om hier met 1-op-1-training mee aan de slag te gaan.

Soms is het noodzakelijk om samen met jouw hond te vliegen. Als het echter niet echt nodig is, zou ik eerder adviseren om jouw hond niet mee te nemen in het vliegtuig. Het kan namelijk vrij stressvol zijn voor jouw hond om in een bench in de cabine of het vrachtruim te zitten. Los van alle (soms toch wel erg stressvolle) prikkels zoals onbekende mensen, geluiden en luchtdrukveranderingen.

Zonder hond op vakantie

Als je zonder jouw hond op vakantie gaat, bijvoorbeeld omdat je gaat vliegen of jouw hond al wat ouder is, dan is het belangrijk om een goede opvang te vinden. Voor honden die sneller stress ervaren, is het vaak heel prettig om in hun vertrouwde omgeving te blijven. Misschien kunnen familieleden of vrienden in huis oppassen. Niemand beschikbaar? Er zijn steeds meer websites waar huisdiereigenaren en huisdieroppassers elkaar vinden. Huisdieroppassers kunnen tegen betaling of tegen kost en inwoning in jouw eigen huis op jouw hond passen.

Pension of oppasser

Geen prettig idee om een vreemde in huis te nemen? Dan kun je op zoek naar een opvanglocatie waar je jouw hond tijdens de vakantieperiode naartoe kunt brengen. Ga je dan voor een pension of voor een oppas die jouw hond in zijn eigen huis neemt? Dat hangt allemaal af van jouw hond. Kan hij goed samen met andere honden of is hij vanwege angst of agressie beter de enige hond in huis? TIP: Plan altijd van tevoren een afspraak in met de oppasser of met het pension waar je jouw hond naartoe wilt brengen. Zo kun je zien of jouw hond zich op zijn gemak voelt, hoe de opvanglocatie eruit ziet en hoe er met de dieren wordt omgegaan.

Jouw hond “klaarstomen” voor de vakantie?

Wil je met de auto op vakantie met je hond, maar vindt hij autoritten nu nog spannend? Of krijgt hij stress van drukkere situaties zoals een bezoek aan een restaurant, terras of (winkel)centrum? Kan jouw hond nog angstig zijn naar onbekenden en dus ook naar mogelijke oppassers? Plan hier een gratis spargesprek in, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken om jouw hond “klaar te stomen” voor de vakantie, zodat zowel jij als jouw hond kunnen genieten van een welverdiende vakantie.

Hondengedragstherapeut Zoeterwoude

Hee, ik ben Ilse

Ilse van Egmond van Dogtalent helpt hondeneigenaren bij gedragsproblemen zoals angst, onrust en stress. De focus ligt op samen ontspannen voor meer plezier in jouw leven en dat van jouw hond.

Hoeveel stress ervaren jij en jouw hond?
meer blogs
Scroll naar boven