Hond wagenziek

Is jouw hond wagenziek? Tips voor minder angst in de auto

Wordt jouw hond wagenziek, onrustig of gestrest zodra je de auto start? Wil hij niet mee in de auto? In deze blog lees je adviezen om wagenziekte bij jouw hond te verminderen.

Honden leggen heel snel associaties, zowel bij positieve als bij negatieve ervaringen. Als ze zich dus onrustig, angstig, misselijk of naar voelen in de auto, dan is de koppeling snel gelegd dat de auto een onprettige plek is. De kans is groot dat ze dan steeds meer moeite krijgen met autoritten. Dat is heel vervelend voor zowel jouw hond als voor jezelf, aangezien je jouw trouwe vriend niet meer gemakkelijk mee kan nemen naar wandelgebieden, de dierenarts, op vakantie of andere uitjes.

Gelukkig zijn er manieren om de auto weer een leuke plek te maken voor jouw hond. Dit vraagt soms wel tijd, geduld en de juiste begeleiding.

Wat kun je doen als jouw hond wagenziek is?

Allereerst is het belangrijk om te werken aan het creëren van een nieuwe associatie als jouw hond wagenziek is. Waar de auto nu nog gelijk staat aan angst, stress of je zelfs ziek voelen, willen we dat veranderen naar “Auto = leuk!” Maar hoe doe je dat? Zorg voor een speeltje of iets lekkers wat jouw hond helemaal geweldig vindt. Houd deze beloning EXCLUSIEF voor de autotraining. Zorg hierbij echt voor de “crème de la crème”, iets wat jouw hond fantastisch vindt.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten wanneer de stress of angst bij jouw hond begint. Is dat zodra jij de auto start? Of begint het hijgen, niet verder willen lopen of piepen al zodra je van de voordeur richting de auto loopt? Daar waar de stress/angst begint, daar begint jouw training. Als de stress bijvoorbeeld al bij de voordeur begint, maar je start de training in de auto, dan zal jouw hond niet meer open staan voor een positief leermoment.

Stappenplan bij wagenziekte

Stel dus dat de eerste signalen al bij de voordeur beginnen. Zorg dan eerst hier voor een positieve associatie. Speel met het favoriete speeltje of geef die superlekkere voertjes. Blijf dit doen totdat jouw hond wat ontspant. Maak daarna nog even een korte wandeling of ga weer terug naar binnen. Ga NIET daadwerkelijk de auto in met jouw hond om verder te trainen of voor een echte autorit. Het is belangrijk om dit stap voor stap aan te pakken. Oefen dit elke dag even kort.

Als je merkt dat de stress bij de voordeur na verloop van tijd afneemt, dan kun je een stapje verder gaan en bijvoorbeeld de kofferbak openen. De hond hoeft nog niet IN de auto, maar je oefent voor/naast/rondom de auto.

Als dit na een tijdje goed gaat, kun je oefenen met de hond in de auto. Start de auto nog NIET, oefen dus in een stilstaand voertuig. Houdt jouw hond van kauwen? Neem dan een lekker kauwbot mee voor in de auto. Zit zelf rustig naast je hond en lees bijvoorbeeld even een boek. Of houd jouw hond van (zoek)spelletjes? Doe dat dan samen in de auto, maak er ontspannen trainmomenten van.

NB: Tijdens de oefenperiode is het belangrijk om jouw hond NIET mee te nemen voor “normale” autoritten. Dan doe je de training teniet en moet je weer van voor af aan beginnen. Probeer naar andere oplossingen te zoeken, zoals een oppas als je jouw hond niet alleen thuis kunt laten.

Medicatie of supplementen

Medicijnen of supplementen zijn nooit de volledige oplossing voor een gedragsprobleem. De kans is namelijk zeer groot dat het gedrag gewoon weer terugkomt zodra je met de medicatie of supplementen stopt. Je hebt immers niet aan het gedrag, de emotie of het probleem gewerkt. Soms is de angst, stress of de wagenziekte zo erg, dat medicijnen of supplementen wel nodig zijn als aanvulling op de gedragstherapie. Start hier enkel mee na advies van een gediplomeerd gedragstherapeut of gedragsdierenarts.

De Adaptil Transport Spray of de Silverlinde Travelspray kunnen sowieso een fijne aanvulling zijn voor de training bij wagenziekte. Braakt jouw hond tijdens de autoritten? Overleg dan ook met de dierenarts wat de mogelijkheden zijn.

Hondenmassage

Hondenmassage is een superkrachtige manier om stress en angst bij honden te verminderen. Met zachte technieken kun je al ontzettend veel bereiken. Het zenuwstelsel leert de aanrakingen en het prettige gevoel herkennen, waardoor jouw hond steeds sneller kan ontspannen. Het mooiste is om een techniek aan te leren in een ontspannen omgeving, bijvoorbeeld wanneer jullie thuis lekker samen op de bank zitten. De “Harkengriff” is hier een mooie techniek voor.

Hoe doe je dat? Start vanaf de borst en ga met gespreide vingers door de vacht richting de schouders. Ga daarna met je vingers dezelfde weg terug, maar nu met de vlakke binnenzijde van je hand, dus zonder gespreide vingers. Je schuift steeds een stukje op richting de rug/buik. Tip: Maak hier een ritueel van. Doe deze techniek bijvoorbeeld elke ochtend eventjes wanneer je beneden komt of einde dag wanneer je thuiskomt. Je zult merken dat jouw hond steeds sneller kan ontspannen. En dat is perfect, want dan kun je deze techniek ook gaan toepassen in de auto. Zet je hond in de auto en zet deze techniek in. Het zenuwstelsel geeft dan een signaal om te ontspannen, want hey, dit gevoel kent het! Zo maak je het instappen ook veel relaxter dan dat je even snel, hup, hup, schiet op de hond in de auto doet.  

Begeleiding door een gedragstherapeut

Op zoek naar professionele begeleiding als jouw hond wagenziek is? Plan hier een gratis adviesgesprek, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Hondengedragstherapeut Zoeterwoude

Hee, ik ben Ilse

Ilse van Egmond van Dogtalent helpt hondeneigenaren bij gedragsproblemen zoals angst, onrust en stress. De focus ligt op samen ontspannen voor meer plezier in jouw leven en dat van jouw hond.

Hoeveel stress ervaren jij en jouw hond?
meer blogs
Scroll naar boven