Een hond adopteren is spannend voor jou, maar ook zeker voor de hond die je in huis neemt. Vergeet niet dat hij een rugzak kan hebben door alles wat hij hiervoor heeft meegemaakt. Adopteer je een buitenlandse hond? Dan kunnen we soms alleen maar raden naar zijn verleden. In deze blog lees je tips om de adoptie van jouw hond zo stressvrij als mogelijk te maken.
Rust & grenzen stellen
Als je jouw hond net hebt geadopteerd, zullen veel vrienden en familie jouw nieuwe familielid willen bewonderen. Of jouw buurvrouw wil dolgraag haar hond met de jouwe kennis laten maken, zodat ze dikke maatjes kunnen worden. Logisch dat iedereen enthousiast is, maar vergeet niet dat jouw hond in een totaal nieuwe omgeving terecht is gekomen en niks nog echt vertrouwd of veilig aanvoelt. Geef hem de tijd om aan jou en zijn nieuwe omgeving te wennen.
Dat betekent dus grenzen stellen in het belang van jouw nieuwe huisgenoot. Plan de eerste dagen, zelfs weken, nog niet veel bezoekjes binnen- en buitenshuis in. Gun jouw hond vooral veel tijd en rust om alle indrukken te verwerken en te wennen aan zijn nieuwe thuis. Denk aan veel slapen, korte wandelingen in de buurt, ontspannen contact met elkaar maken.
Vertrouwensband opbouwen met je adoptiehond
Hoe graag je ook beste vrienden wilt worden met jouw hond, dit zal niet vanaf dag 1 het geval zijn. Het kost tijd om een vertrouwensband met elkaar op te bouwen. Forceer daarin niks. Het spreekwoord luidt niet voor niks; vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Hoe kun je die vertrouwensband opbouwen?
- Luister naar de signalen van jouw hond. Als hij doorheeft dat jij hem begrijpt, zal dit rust en vertrouwen creëren. Door hondentaal te leren, zul je steeds meer van die signalen herkennen én begrijpen.
- Wees de ontspannen, kalme begeleider van jouw adoptiehond. Grote kans dat hij veel situaties nog erg spannend vindt. Ook situaties waar wij totaal niet meer over nadenken. Trek jouw hond niet mee, maar geef hem de tijd om informatie te verwerken. Ondersteun hem door even afstand te nemen of hem wat afleiding te bieden (spelen, voertje, oefening).
- Zorg voor structuur in de dag, dat zorgt voor voorspelbaarheid en minder stress. Houd vaste tijden aan voor de maaltijden, wandelingen, speel- en rustmomenten. Structuur betekent ook duidelijkheid wanneer de hond wel of niet alleen thuis is. Maar let op, bouw dit in het begin zéér rustig op!
Doe ontspannen activiteiten samen
Richt je in eerste instantie vooral op fijne, ontspannen activiteiten om samen te ondernemen. Denk hierbij aan:
- Snuffeltijd; geef jouw hond volop de kans om tijdens de wandeling te snuffelen. Dat werkt namelijk kalmerend!
- Hersenwerk; hersenwerk is een vorm van mentale uitdaging en is een super manier om jouw hond uitdaging te bieden. Maak hersenwerk voor een adoptiehond echter SUPER simpel. Het gaat om de kleine succesmomentjes, zodat jullie samen lol hebben en jouw hond zijn zelfvertrouwen kan groeien.
- Bewust aanraken; hondenmassage kan nog te overweldigend zijn voor jouw adoptiehond, maar bewust aanraken is een fantastische manier om op een rustige manier contact te maken. Hierbij gebruik je zachte aanrakingen om de hond te laten wennen aan de aanrakingen, om jullie vertrouwensband op te bouwen en om de hond te laten ontspannen.
PRO TIP: Neem eens een kijkje bij het online programma ‘Samen ontspannen’ gericht op stressreductie. Onderdelen die hierin terugkomen zijn hondentaal, stress & basisbehoeften, ontspannende activiteiten, training en hondenmassage.
Heb geduld bij het adopteren van een hond
Het adopteren van een hond is erg leuk, maar het brengt vaak ook allerlei uitdagingen met zich mee. Wees vooral geduldig. Verwacht niet dat jouw hond meteen je beste vriend is, super sociaal zal zijn naar alle honden en mensen en dat hij meteen naar alles en iedereen mee kan. Laat je hierin ook niet verleiden door de mening van anderen. Toen mijn adoptiehond net in huis was, kreeg ik regelmatig de vraag “Ach, mag hij niet loslopen buiten?” Mensen vonden dat soms gek of zelfs zielig. Maar ik legde dan uit dat hij tijd nodig had om te wennen en hij juist heel ongelukkig zou worden als ik hem in het diepe zou gooien en dus aan zijn lot over zou laten.
Schroom niet om hulp te vragen van een expert
Het gezegde “It takes a village to raise a child” geldt ook zeker bij het opvoeden van een hond. Hoe ontzettend leuk het ook is om een hond te adopteren, het kan ook behoorlijk moeilijk zijn. Door alles wat jouw nieuwe viervoeter in het verleden heeft meegemaakt, kan hij gedragsproblemen vertonen. Denk hierbij aan angst, onzekerheid, stress, verlatingsangst, overmatig blaffen, agressie of angstagressie. Hulp van een gecertificeerde hondengedragstherapeut kan dan een wereld van verschil maken.
Zoek je iemand die jou en jouw geadopteerde hond kan begeleiden? Plan dan hier een gratis spargesprek in. We bespreken dan jullie situatie, ik geef wat tips en we bekijken hoe ik jullie kan begeleiden als gedragstherapeut, hondenmasseuse en/of stresscoach.