Verlatingsangst

Help, mijn hond heeft verlatingsangst!

Schiet jouw hond al in de stress wanneer je aanstalten maakt om het huis te verlaten? Krijg je klachten van je buren omdat je hond maar blijft blaffen wanneer hij alleen thuis is? Of kom je thuis in één grote ravage omdat je hond van alles heeft gesloopt? Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan zowel voor jou als voor je harige vriend een grote stressbron zijn. In deze blog bespreken we de symptomen van verlatingsangst, de impact ervan op je hond en hoe professionele begeleiding kan helpen om deze angst te verminderen.

Wat is verlatingsangst?

We spreken binnen gedragstherapie van verlatingsangst wanneer een hond angstig of overstuur raakt wanneer hij alleen wordt gelaten. Deze angst kan leiden tot een reeks problematische gedragingen die variëren van blaffen en janken tot sloopgedrag en zelfs onzindelijkheid. De symptomen kunnen vaak direct na jouw vertrek beginnen en aanhouden totdat je weer thuiskomt.

Eigenlijk maken we een onderzoek tussen verlatingsangst en verlatingsgerelateerde problematiek. In het eerste geval gaat het, zoals de naam al zegt, echt om angst. De hond vindt het eng om alleen thuis te zijn en raakt in paniek wanneer jij van huis bent. Bij de tweede vorm heeft de hond geen angst, maar wel stress wanneer hij alleen thuis is. Bijvoorbeeld omdat hij niet goed heeft geleerd om alleen thuis te zijn, omdat hij blaasproblemen heeft en zijn plas niet lang genoeg kan inhouden of omdat hij zich verveelt.

Symptomen van verlatingsangst bij honden

Hoe herken je verlatingsangst bij jouw hond? Je kunt vaak één of meerdere symptomen zien:

  • Onrustig gedrag; je hond loopt heen en weer zodra jij je klaar maakt om te vertrekken;
  • Hijgen, trillen en/of kwijlen wanneer jij wilt vertrekken;
  • Niet eten wanneer hij alleen thuis is;
  • Slopen van dingen in huis (denk aan schoenen, meubilair, stoelpoten);
  • Proberen te ontsnappen uit huis (tegen de deur opspringen, krabben);
  • Janken, piepen en/of blaffen wanneer hij alleen thuis is;
  • Plassen of poepen in huis wanneer hij alleen thuis is;
  • Zodra je thuiskomt, begroet je hond je alsof je jaren weg bent geweest;
  • Wanneer je thuis bent, loopt jouw hond continu achter je aan.

Oorzaken van verlatingsangst

Het is belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van de verlatingsangst. Volgt jouw hond je misschien de hele dag en is hij overmatig aan jou gehecht? Of werkte je voorheen veel thuis, maar moet je nu vaker de deur uit, terwijl jouw hond dat helemaal niet gewend is? Misschien heeft jouw hond opeens moeite met alleen thuis zijn vanwege medische oorzaken.

De impact van verlatingsangst

Verlatingsangst kan aanzienlijke gevolgen hebben voor jouw hond én voor jou als eigenaar. Zo kan het een grote impact hebben op het welzijn van jouw hond. De continue stress en angst kan tot gedrags- en gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast kun jij zelf niet meer normaal de deur uit, waardoor jij beperkt wordt in je dagelijkse activiteiten. Het is dan ook cruciaal om deze angst op tijd aan te pakken.

Hulp bij verlatingsangst

Verlatingsangst bij honden is een serieus probleem dat vaak professionele begeleiding vereist, aangepast aan jullie situatie. Als je denkt dat jouw hond mogelijk last heeft van verlatingsangst, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Als ervaren gedragstherapeut voor honden ben ik gespecialiseerd in het helpen van honden met gedragsproblemen, waaronder verlatingsangst. Met een op maat gemaakte aanpak kunnen we samen werken aan het verminderen van de angst en het verbeteren van het welzijn van jouw hond. Zo kun jij weer met een gerust hart de deur uit.

Hondengedragstherapeut Zoeterwoude

Hee, ik ben Ilse

Ilse van Egmond van Dogtalent helpt hondeneigenaren bij gedragsproblemen zoals angst, onrust en stress. De focus ligt op samen ontspannen voor meer plezier in jouw leven en dat van jouw hond.

Hoeveel stress ervaren jij en jouw hond?
meer blogs
Scroll naar boven