Feestdagen hond

Fijne feestdagen voor hond én baasje

De feestdagen zijn voor velen een tijd van gezelligheid, maar tegelijkertijd ook stressvol door alle hectiek. Niet alleen voor mensen, maar ook voor onze honden. In deze blog lees je tips om de feestdagen minder stressvol te maken voor jouw hond (én voor jezelf).

Rust, reinheid en regelmaat

Het eeuwenoude principe van rust, reinheid en regelmaat is niet alleen heel goed voor kleine kinderen, maar ook zeker voor honden. Onze trouwe viervoeters gaan namelijk heel goed op regelmaat (en wij zelf stiekem ook); op vaste tijden wandelen, spelen, eten, slapen. Weten waar je aan toe bent geeft rust en vertrouwen.  

Tijdens de feestdagen wordt die rust en regelmaat vaak verstoort. We staan op andere tijden op, eten op andere momenten, er komt opeens veel bezoek over de vloer of we gaan juist op pad naar vrienden en familie. Probeer toch zo veel mogelijk jullie gebruikelijke routine (qua wandelingen, eten etc.) aan te houden.

Samen ontspannen tijdens de hectiek

Nog snel de laatste inkopen doen, een chefwaardige maaltijd op tafel toveren en tussendoor even op bezoek bij tante Bep. Eigenlijk gaan deze dagen om gezelligheid en ontspannen samen zijn, maar toch is het vaak ook een recept voor hectiek en stress.

Honden zijn gevoelig voor onze stress en spanning. Hier kunnen zij onrustig en gestrest door worden. Dat heeft vervolgens weer effect op ons eigen gedrag. Zo kan er een vicieuze stresscirkel ontstaan. Maak daarom tijd om samen te ontspannen. Geniet samen van een fijne winterwandeling en kruip daarna allebei weg onder een dekentje. Of geef jouw viervoeter een fijne hondenmassage en wordt samen zen.

Rustige plek

Of je nu thuis bezoek krijgt of jouw hond meeneemt naar vrienden of familie, zorg voor een rustige plek waar hij zich terug kan trekken. Je kunt bijvoorbeeld een (reis)bench neerzetten op een plek waar jouw hond niet steeds gestoord wordt.

Blijft jouw hond alleen thuis tijdens de feestdagen? Zorg dan dat hij niet te lang alleen zit of regel een oppas waar jouw hond zich prettig bij voelt.

Fijne afleiding

Bied jouw hond wat fijne afleiding tijdens de drukke feestdagen. Geef hem extra snuffeltijd en bied hem mentale uitdaging. Benieuwd hoe je jouw hond ontspannende inspanning kunt geven? Ontdek meer over het online programma stressreductie.

Kan ik mijn hond steunen?

Vroeger werd gedacht dat je angstige of gestreste honden geen aandacht moest geven, omdat je dan het gedrag zou verergeren. Gelukkig weten we inmiddels dat je jouw hond in zulke situaties gewoon steun mag geven. Sterker nog, je helpt hem zo gemakkelijker door lastigere momenten heen!

Heb je hulp nodig om het onrustige, gestreste of angstige gedrag van jouw hond te verminderen? Plan hier een gratis spargesprek, dan bespreken we het (probleem)gedrag en hoe ik jullie hierin kan begeleiden.  

Hondengedragstherapeut Zoeterwoude

Hee, ik ben Ilse

Ilse van Egmond van Dogtalent helpt hondeneigenaren bij gedragsproblemen zoals angst, onrust en stress. De focus ligt op samen ontspannen voor meer plezier in jouw leven en dat van jouw hond.

Hoeveel stress ervaren jij en jouw hond?
meer blogs
Scroll naar boven