Massage bij honden

Net zoals bij mensen, heeft massage bij honden heel veel voordelen en kan het om verschillende redenen worden ingezet. Het gaat hierbij niet om overbodige luxe, maar een geweldige manier om lichaam en geest in balans te houden voor een ontspannen hond.

Gewoon bij u thuis voor een ontspannen sfeer!

Massage is perfect om:

  • Gespannen, gestreste honden te laten ontspannen;
  • Puppy’s en/of onrustige honden te laten wennen aan aanraking en te leren hoe te ontspannen;
  • Pubers te laten omgaan met omgevingsprikkels en rustig te worden;
  • Oudere honden of honden met lichamelijke klachten soepel(er) te maken/houden;

Ontspanning

Net als bij mensen, is massage een fantastische manier om je hond heerlijk te laten ontspannen. Door de zachte aanrakingen en verschillende technieken kan de hond zich zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen.

Lichamelijke klachten

Daarnaast kan massage verlichting bieden bij lichamelijke klachten, zoals stijfheid bij oudere honden of verklevingen in de huid en spieren bij gespannen honden.

Gedragsproblemen

Maar wist u dat massage ook een goede uitkomst biedt voor honden met gedragsproblemen? Zo kan een hond die erg gespannen is (blaffen, heen en weer blijven lopen, wegrennen etc.) via massage leren om niet op alle omgevingsprikkels te reageren. Ook gaan gedragsproblemen vaak samen met lichamelijke klachten zoals spierspanning, een verhoogde hartslag en een slechtere afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Met zachte aanrakingen en massage worden onder andere de bloedcirculatie en lymfeafvoer gestimuleerd, waardoor de afvalstoffen in het lichaam versneld worden afgevoerd. Ook kunnen de huid, spieren en gewrichten ontspannen en kan stress (preventief) worden behandeld. Dankzij massage kan de hond zich bewuster worden van zijn lichaam en daardoor beter omgaan met lastige situaties.

Opbouw van een massagesessie

Een massagesessie begint met een observatie en zogeheten palpatie van de hond. Daarbij wordt gekeken naar de gebieden waar tijdens de massage aandacht aan zal worden besteed. Er is namelijk een groot verschil met een massagesessie bij mensen: wij kunnen praten. Wij kunnen precies aan de masseur vertellen waar wij pijn hebben in ons lichaam, waar wij het wel en juist niet prettig vinden om gemasseerd te worden en wij kunnen bijvoorbeeld een seintje geven als een bepaalde techniek te hard of te zacht is. Honden kunnen niet praten, maar ze kunnen wél heel goed met ons communiceren via hun houding en alle signalen die ze ons geven. Aan ons, en zeker aan de masseur, de taak om vervolgens goed te luisteren naar de hond. Om die reden is een massagesessie voor honden anders opgebouwd. Zo kan een hond de kennismaking erg spannend vinden, waardoor eerst gewerkt moet worden aan de vertrouwensband. Of tijdens de eerste sessie wordt gewerkt met zachtere technieken, waarna tijdens een volgende sessie dieper gemasseerd kan worden. Alles hangt af van uw hond en wat hij aangeeft!